Avandia daalt, Actos in de lift

AvandiaDokters schrijven minder rosiglitazon (Avandia) en meer pioglitazon (Actos) voor als antidiabeticum. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. De verschuiving is waarschijnlijk een gevolg van het verhoogde risico op hartaanvallen door rosiglitazon. De veiligheid van pioglitazon staat echter ook ter discussie.

Het orale antidiabeticum rosiglitazon kwam begin mei 2007 in opspraak. NEJM publiceerde een onderzoek waaruit bleek dat rosiglitazon meer risico geeft op hartinfarcten. In september volgde JAMA met wederom een onderzoek dat op cardiovasculaire risico’s van rosiglitazon wees. Het aantal voorschriften per kwartaal daalde van 40.000 in het eerste kwartaal van 2006 naar 35.000 in het tweede kwartaal van 2007, volgens de cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen. De cijfers betreffen het aantal voorschriften verstrekt door Nederlandse apothekers.

De Nederlandse artsen volgden met de tweede daling het advies op van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om terughoudend te zijn met het voorschrijven met rosiglitazon. Het college had zich echter niet uitgelaten over pioglitazon, de andere thiazolidinedion op de Nederlandse markt. En dit middel zit in de lift.

In een commentaar wijst JAMA erop dat zowel rosiglitazon als pioglitazon zijn geassocieerd met een verhoogd risico op hartfalen (JAMA 12 september, 1149). Ook de FDA waarschuwt voor het verhoogde cardiovasculaire risico van zowel rosiglitazon als pioglitazon. Geen nieuwe patiënten instellen op pioglitazon, tot er meer bekend is, zo waarschuwt het Geneesmiddelenbulletin van oktober ten slotte. Tot op heden deden de Nederlandse artsen het tegenovergestelde. Werd pioglitazon in het eerste kwartaal 2006 nog 22.000 keer voorgeschreven, in het tweede kwartaal was dit gestegen tot 27.500 recepten, een toename van 25 procent.
[Medisch Contact]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.