Advies Geneesmiddelenbulletin: “Stop met voorschrijven Avandia en Actos”

AvandiaHet Geneesmiddelenbulletin, een onafhankelijk tijdschrift voor artsen en apothekers, adviseert artsen om de diabetespillen Avandia (rosiglitazon) en Actos (pioglitazon) niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiënten met diabetes type 2, aldus het Reformatorich Dagblad.

Beide middelen liggen al enige tijd onder vuur. Van Avandia is inmiddels uit onderzoek bekend dat het middel het risico op hartfalen verdubbelt en dat ook de kans op een hartaanval 40 procent toeneemt vergeleken met controlegroepen die andere middelen tegen diabetes gebruiken. Een artikel hierover verscheen eerder dit jaar in de New England Journal of Medicine.

Inmiddels zijn er weer nieuwe onderzoeksresultaten gepubliceerd in de Journal of the American Medical Association met nagenoeg dezelfde uitkomsten. Volgens de onderzoekers kunnen deze resultaten niet zonder gevolgen blijven. Ze roepen de geneesmiddelautoriteiten op om te kijken of Avandia wel op de markt moet blijven.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderzoekt inmiddels of er maatregelen moeten worden genomen. Patiënten wordt overigens geadviseerd niet zelf te stoppen met het middel, maar overleg te voeren met hun arts.

Het CBG doet geen onderzoek naar Actos, in tegenstelling tot de Amerikaanse voedings- en geneesmiddelenautoriteit FDA. De uitkomsten van dit onderzoek zijn nog niet bekend. Diabetesspecialist dr. E. van Ballegooie, werkzaam in de Zwolse Isala klinieken, zegt in Trouw het niet eens te zijn met het advies van het Geneesmiddelenbulletin om ook voor Actos geen recepten meer te verstrekken. „Ik adviseer collega’s al geruime tijd om Avandia niet meer voor te schrijven, maar met Actos heb ik geen probleem.”

Van Ballegooie maakte deel uit van een werkgroep van het Nederlands Huisartsen Genootschap die een behandelrichtlijn heeft opgesteld voor diabetes. In deze standaard wordt Actos aanbevolen bij patiënten die onvoldoende reageren op het middel van eerste keus, metformine.

In alle gevallen gaat het om bloedsuikerverlagende middelen die diabetespatiënten slikken in een stadium dat ze nog geen insuline hoeven te spuiten. De nieuwe glitazonen Avandia en Actos hebben echter een ander werkingsmechanisme dan het oudere metformine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.