Zwangerschapsdiabetes verhoogt risico op kinderobesitas

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes vergroot het risico dat het kind op vijf- tot zevenjarige leeftijd obesitas ontwikkelt. Dat blijkt uit een grote studie door onderzoekers van het Kaiser Permanente’s Center for Health Research, die is gepubliceerd in Diabetes Care van september, aldus Medisch Contact.

Teresa Hillier c.s. maakten gebruik van de medische gegevens van ruim 9400 moeder-kindparen teneinde te bepalen in hoeverre hyperglykemie tijdens de zwangerschap een risicofactor vormt voor overgewicht bij kinderen. Ze hielden daarbij rekening met mogelijk verstorende variabelen zoals leeftijd van de moeder, gewichts­-toename tijdens de zwangerschap, pariteit, etniciteit en geboortegewicht.

De onderzoekers concluderen dat behandeling waarschijnlijk effect heeft, in de zin dat daarmee het risico op obese kinderen wordt verkleind. Eerste auteur Teresa Hillier laat in een toelichting bovendien weten dat volgens haar hyperglykemie tijdens de zwangerschap bijdraagt aan de epidemie van obesitas onder kinderen, die de VS momenteel teistert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.