Diabetespatiënten hebben baat bij bloeddrukverlager

PreteraxDiabetespatiënten (type 2) die het bloeddrukverlagende geneesmiddel Preterax/BiPreterax toegediend krijgen, hebben betere overlevingskansen en minder kans op hart- en nierproblemen. Dat blijkt uit een onderdeel van de ADVANCE-studie, die op een congres van de Europese vereniging voor cardiologie (ESC) in Wenen werd voorgesteld, aldus HLN.be.

ADVANCE is de grootste studie met een vaste combinatie van antihypertensiva die ooit werd uitgevoerd bij patiënten met type 2 diabetes. De studie werd uitgevoerd bij 11.140 patiënten met deze vorm van diabetes uit twintig landen. Het ging om patiënten met een normale of verhoogde bloeddruk die al de meeste geneesmiddelen kregen die gewoonlijk worden gebruikt bij patiënten met diabetes.

Preterax/BiPreterax, geregistreerde producten van Servier, blijken de totale mortaliteit met 14 procent te verlagen en de cardiovasculaire mortaliteit met 18 procent. In absolute cijfers betekent dit dat één sterfgeval zou kunnen worden voorkomen per 79 patiënten die het geneesmiddel gedurende vijf jaar krijgen. Bovendien daalde de incidentie van problemen met de kransslagader van het hart met 14 procent en de incidentie van nierproblemen met 21 procent.

Wereldwijd zijn er ongeveer 250 miljoen mensen met diabetes. In België krijgen elke dag 70 mensen deze diagnose. De frequentste doodsoorzaak bij mensen met diabetes is hartlijden.

Eén antwoord op “Diabetespatiënten hebben baat bij bloeddrukverlager”

  1. maar gaan de specialisten dit medicijn dan ook voorschrijven en is de prijs vergelijkbaar met de bestaande medicijnen tegen hoge bloeddruk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.