Diabetes behandelen via darmhormonen

JanuviaMet een geheel nieuwe medicijnbehandeling van diabetes (suikerziekte) lijkt deze chronische stofwisselingsziekte steeds directer in de kern te kunnen worden aangepakt, aldus de Telegraaf.

Internationale geneesmiddelenonderzoekers denken de aanstormende wereldepidemie van diabetes mellitus type 2 beter kunnen bestrijden met behulp van medicatie die werkzaam is in het darmstelsel.

Nog deze week komt een nieuw geneesmiddel op de Nederlandse medicijnmarkt dat via hormonen in het darmstelsel de afgifte van insuline door de alvleesklier stimuleert en de aanmaak van glucose (bloedsuiker) door de lever vermindert. Het gaat om ‘Januvia’ (stofnaam: sitagliptine) van geneesmiddelenfabrikant MSD. Aan de verfijning van opvolgers van dit allernieuwste anti-diabetesmiddel met een wel heel bijzonder werkingsmechanisme, wordt al gewerkt.

Diabetes ontpopt zich wereldwijd steeds nadrukkelijker als epidemie van de welvaart. Overgewicht speelt in het ontstaan nadrukkelijk een rol. Alleen al in Nederland hebben circa 850.000 mensen diabetes. Negentig procent heeft diabetes type 2.

De werking van sitagliptine is, volgens zijn ontwikkelaars, afhankelijk van de bloedsuikerspiegel: het middel werkt alleen als het lichaam het nodig heeft, dus als de bloedsuiker te hoog is. Het werkt dan ook als een buitenlamp die aanspringt als het begint te schemeren. Hiermee onderscheidt sitagliptine zich van de huidige medicijnen voor de behandeling van diabetes type 2.

Het grootste probleem bij de behandeling van diabetes type 2 is dat het een progressieve ziekte is. In eerste instantie komen patiënten nog uit met pillen. Maar uiteindelijk is het één tot vier maal daags zelf toedienen (via injectie) van insuline meestal noodzakelijk. En zelfs daarmee bereikt een deel van de patiënten niet genoeg verlaging van het bloedsuikergehalte. Deze voortgang van de aandoening ontstaat door het afsterven van de zogenaamde bètacellen in de alvleesklier (pancreas) die de productie van insuline in ons lichaam regelen. Als ze geheel verdwenen zijn, kan het lichaam zelf geen insuline meer aanmaken. Als er een tekort aan insuline is, zal het bloedsuikergehalte stijgen. In tegenstelling tot de huidige therapieën, die voornamelijk de symptomen van verhoogde bloedglucose bestrijden maar niet het verloop van de ziekte aanpakken, grijpen middelen zoals sitagliptine aan op een van de belangrijkste oorzaken van diabetes type 2, nl. de gestoorde functie van de bètacellen.

3 antwoorden op “Diabetes behandelen via darmhormonen”

  1. Prachtig, graag zou ik -eventueel als proefpersoon- deze mediactie mee willen testen/gebruiken.

  2. is deze medicijn voor alle type diabetes geschikt zo ja dan hou ik mij aan bevolen om het te proberen ik groet u ton knobbout

  3. Graag zou ik op de hoogte willen worden gehouden omdat ik zeer geinterresseerd ben in dit middel. Mijn internist heeft eigenlijk geadviseerd om nog niet over te gaan van insuline op dit nieuwe middel omdat er nog weinig bekend is over de lange termijn vooruit zichten. Ook de prijs zou een probleem kunnen zijn. Wordt het vergoed ? Ik zou eventueel ook als proefpersoon kunnen worden gebruikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.