CBG bekijkt risico diabetesmedicijn Avandia

AvandiaHet College ter Beoordeling Geneesmiddelen (CBG) onderzoekt of er maatregelen moeten worden genomen tegen het suikerziektemedicijn Avandia. Het CBG heeft dit gisteren bekend gemaakt.

Eerder dit jaar stelden Engelse onderzoekers dat het geneesmiddel de kans op hartinfarcten en andere hartziekten vergroot. Dinsdag maakte een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift opnieuw melding van de risico’s.

In Nederland gebruiken enkele tienduizenden mensen met diabetes het medicijn. Maar er geldt een duidelijke beperking dat het middel niet mag worden voorgeschreven aan patiënten met hartfalen. Zij zouden bij gebruik het risico op de hartinfarcten lopen. Volgens een woordvoerster van het CBG zijn er in Nederland geen problemen bekend met het medicijn. Het wordt volgens haar terughoudend voorgeschreven.

Toch bekijkt het CBG samen met Europese collega-organisaties of het middel bijvoorbeeld van de markt moet worden gehaald, of dat er extra waarschuwingen moeten worden gegeven voor gebruik. Het is niet bekend wanneer het onderzoek klaar is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.