Slaapapneu en diabetes versterken elkaar

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat mannen met diabetes type 2 vaak ook last hebben van slaapapneu. In het onderzoek werden in totaal ruim driehonderd volwassenen met diabetes type 2 onderzocht. Ruim 36 procent van de mannen met diabetes, vooral mannen ouder dan 60, lijdt ook aan slaapapneu. Bij vrouwen komt de combinatie van de twee aandoeningen beduidend minder vaak voor. Dat is lastig en ongezond, want slaapapneu verstoord naast de nachtrust ook de bloedsuikerspiegel. De onderzoekers raden diabetici aan zich vaker op de aandoening te laten controleren.

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij tijdens de slaap perioden voorkomen van ademstilstand. Er wordt van slaapapneu gesproken als de ademstilstand langer dan 10 seconden duurt. Als deze periodes langer duren kan dit ernstige gevolgen hebben, omdat het van invloed kan zijn op het zuurstofgehalte in de lichaamsweefsels. In sommige gevallen kan de ademhalingsstilstand zelfs oplopen tot 1 à 2 minuten en dat 100 tot 300 keer per nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.