Botten bieden hoop voor diabetes type 2

Het skelet speelt een grotere rol in de stofwisseling dan tot nu toe gedacht. Amerikaans onderzoek toont aan dat botcellen hormonen uitscheiden die de insulinehuishouding beïnvloeden. Dat biedt mogelijk aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen voor diabetes type 2.

Voor het eerst is aangetoond dat botten een belangrijke invloed hebben op de suikerstofwisseling. Dat bleek in een internationale studie aan de Amerikaanse Columbia Universiteit.

Botten scheiden het hormoon osteocalcine uit. Dat hormoon zorgt ervoor dat er meer insuline wordt afgescheiden door de alvleesklier. Osteocalcine vergroot bovendien de gevoeligheid voor insuline. Dat zorgt voor een betere opname van glucose uit het bloed. En alsof dat niet genoeg is, leidt osteocalcine ook nog eens tot vermeerdering van insulineproducerende cellen.

Eerst moet nog verder worden onderzocht hoe het precies werkt. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met diabetes type 2 weinig van dat gunstige stofje osteocalcine hebben. Er is nu hoop voor toekomstige nieuwe soorten medicijnen voor diabetes type 2 die zich richten op osteocalcine.
[DiabetesFonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.