Selenium verhoogt kans op suikerziekte

Wie te veel selenium binnenkrijgt, loopt een dubbel risico om diabetes type 2 te krijgen. Dat blijkt uit een groot Engels onderzoek. Selenium wordt vaak aangeraden als supplement tegen diabetes. Geen goed idee, blijkt uit dit onderzoek. Het helpt er niet tegen, en vergroot de kans eerder.

Selenium, ook wel seleen genoemd, is een mineraal dat van nature in voeding voorkomt. Het is onmisbaar voor onze gezondheid en stofwisseling. Daarom krijgen mensen met diabetes (of kans daarop) vaak het advies om extra selenium te slikken. De supplementen zouden de suikerstofwisseling verbeteren.

Engelse onderzoekers keken naar het effect van seleniumsupplementen op het krijgen van diabetes. Ze vergeleken een groep van 600 mensen die acht jaar lang dagelijks 200 microgram extra selenium slikten, met een even grote groep mensen die een placebo (neppil) namen. De selenium-slikkers kregen twee keer zo vaak diabetes type 2 als de mensen met de neppil! De resultaten verschijnen in augustus in het medische vakblad Annals of Internal Medicine.

De onderzoekers concluderen dat er op dit moment geen basis is voor een advies om extra selenium te slikken. Sterker nog, je kunt dat nu beter niet doen want het vergroot de kans op diabetes type 2. Selenium zit ook in veel multi-vitaminepillen maar dat kan geen kwaad, aldus de onderzoekers. Dat zijn kleinere hoeveelheden.
[DiabetesFonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.