Over twintig jaar 70 procent meer diabetespatienten

Het aantal mensen met diabetes zal de komende 20 jaar flink toenemen. Grotendeels komt dit door de vergrijzing van de bevolking, maar ook door ongezond leven. Naar verwachting stijgt het aantal mensen met diabetes met 70 procent. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM.

Het RIVM heeft berekend hoeveel mensen in 2025 naar verwachting een bepaalde chronische ziekte zullen hebben. Deze informatie geeft inzicht in de toekomstige vraag naar gezondheidszorg en benadrukt de noodzaak van preventie.

Het aantal mensen met bekende diabetes stijgt met ruim 70% naar 940.000 in 2025. Dit is het geval wanneer de huidige stijging in het aantal mensen met overgewicht in hetzelfde tempo doorzet. Wanneer de stijging in overgewicht verder toeneemt, kan dit aantal zelfs boven het miljoen uitkomen.

Momenteel is van zo’n 600.000 mensen bekend dat ze diabetes hebben. Naar schatting hebben daarnaast nog eens 250.000 mensen met diabetes zijn die dat nog niet weten. Mensen kunnen jaren rondlopen met diabetes type 2 voordat de diagnose wordt gesteld. In het nieuw berekende cijfer van het RIVM, minstens 940.000 over twintig jaar, zitten nog niet de mensen die dan diabetes hebben zonder het te weten.

Naast vergrijzing, is de toename in het aantal mensen met overgewicht een belangrijke factor in de toekomstige stijging van het aantal diabeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.