Meer regie over eigen leven

De NPCF laat een uniek systeem ontwikkelen dat kinderen met diabetes meer regie geeft over hun leven. Vanaf begin volgend jaar kan een kind met diabetes dagelijks zijn computer opstarten met een game dat hem leert om te gaan met zijn ziekte en tips geeft voor die dag. Het spel helpt hem bij het leren nemen van beslissingen, het ontwikkelen van vaardigheden en het monitoren van zijn dagelijkse conditie. Hierbij krijgt hij ook de hulp van een 3D-avatar die hem als buddy in het proces begeleidt. Het systeem bouwt voort op eerder ontwikkelde ‘voorlichting op maat’ programma’s, die inmiddels via diverse ziekenhuizen beschikbaar zijn voor (volwassen) patiënten met 70 verschillende aandoeningen.

Hoewel diabeteszorg de laatste 25 jaar aanmerkelijk is verbeterd, blijven de toekomstperspectieven voor met name kinderen met diabetes zeer onder de maat. Door kinderen nauw bij hun eigen behandeling te betrekken en methoden toe te passen die aansluiten bij hun eigen leefwereld, kan de diabeteszorg aanzienlijk verbeteren. Omdat diabetes het hele gezin treft, worden ook de ouders voorzien van voor hen relevante informatie. Het systeem maakt deel uit van de reguliere communicatie tussen de behandelaar en het kind. Omdat een deel van de face-to-face contacten worden vervangen door electronische informatie-uitwisseling, zal het systeem een flinke kostenbesparing opleveren.

Het project – ’Zelfmanagement systeem voor kinderen met diabetes en hun ouders’ – wordt ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Stiching Diabeter en de Diabetes Vereniging Nederland. Het wordt uitgevoerd door de Health Agency, het bedrijf dat in 2004 de ‘voorlichting op maat’-programma’s ontwikkelde. Het ministerie van VWS heeft 300.000 euro ter bechikking gesteld voor de uitvoering van het project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.