Avandia en Actos verdubbelen risico op hartziekten

AvandiaAvandia en Actos, twee geneesmiddelen die vaak gebruikt worden om diabetes te behandelen, kunnen het risico op hartziekten verdubbelen. Dat blijkt uit een studie van de universiteit Wake Forest in Noord-Carolina bij 78.000 patiënten die aan diabetes type II lijden. Dit werd afgelopen donderdag gepubliceerd in het magazine Diabetes Care.

Een op de vijftig zieken die behandeld zijn met de geneesmiddelen kampen binnen een periode van zesentwintig maanden met hartproblemen. De fabrikanten waarschuwen in de bijsluiter mensen die al hartproblemen hebben gehad. Ze zeggen ook dat patiënten die de geneesmiddelen combineren met insuline het risico lopen op complicaties.

Maar volgens de nieuwe studie doen de neveneffecten zich ook voor bij mensen die niet tot de risicogroep behoren en geen insuline gebruiken. Zelfs jonge patiënten kunnen met Avandia en Actos hartproblemen krijgen, ongeacht de dosis. De complicaties doen zich gemiddeld vierentwintig weken na het starten van de behandeling voor.

De producent van Avandia, GlaxoSmithKline, minimaliseert de bevindingen. Takeda Pharmaceutical, dat Actos op de markt brengt, zegt dat de bijwerkingen gekend zijn en duidelijk in de bijsluiter staan. Het geneesmiddel van GlaxoSmithKline lag al onder vuur in een studie die in mei werd gepubliceerd. Ook toen bleek dat Avandia het risico op hartproblemen met 43 procent verhoogde. Het DiabetesFonds reageerde toen met de mededeling dat de onrust voorbarig is en er geen reden tot paniek is.

Eén antwoord op “Avandia en Actos verdubbelen risico op hartziekten”

 1. ik heb er ook vermoedelijk !!hartproblemen, van over gehouden van actos
  2 jaar geslikt
  vooral vocht problemen in en gewicht toe namen echt heel veel kg….begin,
  daarna kreeg ik atrial-fibrillaion,
  zijn er nog meer mensen met deze kwalen ???
  afz mart v leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.