Inhalatie-insuline gebruikt bij behandeling kind

Het kinderdiabetesteam van het Martini Ziekenhuis heeft voor het eerst in Nederland een kind behandeld met inhalatie-insuline. Het gaat om een dertienjarige diabetespatiënt die immuun was geworden voor onderhuids ingespoten kortwerkende insuline. De inhalatie-insuline kan bij de maaltijden door het kind zelf worden ingenomen. Gisteren heeft het team vastgesteld dat de inhalatie-insuline goed werkt en is de jonge patiënt ontslagen uit het ziekenhuis.

Ten behoeve van registratie is het medicijn bij tweeduizend volwassenen en een paar honderd kinderen onderzocht. In het buitenland wordt de inhalatie-insuline op beperkte schaal voorgeschreven aan volwassenen, meestal in combinatie met bloedsuikerverlagende tabletten. In Nederland is het nog niet verkrijgbaar. Het Martini Ziekenhuis moest de inhalatie-insuline dan ook importeren uit Duitsland, waar enige ervaring is met gebruik door kinderen. De inhalatie-insuline wordt ingenomen met een inhalator, vergelijkbaar met de inhalator die ook door CARA-patiënten wordt gebruikt. Het zogenaamde ’pufje’ bestaat uit kortwerkende insuline die via de luchtwegen in de bloedbaan komt.

Zeldzaam
Het komt heel zelden voor dat een diabetespatiënt immuun is voor onderhuids ingespoten insuline. Tot nu toe wordt in Nederland in deze situatie gekozen voor een insulinepomp die operatief in de buikholte wordt geïmplanteerd. Deze oplossing heeft als nadeel dat een operatie nodig is en dat de relatief grote pomp voelbaar in de buik zit. Andere nadelen zijn dat de pomp om de paar weken door de buik heen aangeprikt moet worden en om de paar jaar aan vervanging toe is. De inhalatie-insuline heeft deze nadelen niet en is veel makkelijker in gebruik.

Onderzoek
In overleg met de ouders van de dertienjarige diabetespatiënt is dan ook gekozen voor de inhalatie-insuline. Het kinderdiabetesteam van het Martini Ziekenhuis heeft zich sterk gemaakt voor de vergoeding van dit medicijn. De zorgverzekeraar heeft uit coulance de vergoeding toegezegd. Voor gebruik op bredere schaal is meer onderzoek nodig naar effecten op langere termijn. Het Martini-team zal de jonge patiënt nauwgezet volgen om na te gaan hoe zij op termijn reageert op dit medicijn. Vooralsnog is de patiënt goed geholpen met de inhalatie-insuline. Na diverse opnames kon zij gisteren eindelijk naar huis om haar dagelijks leven weer op te pakken.
[Martini Ziekenhuis]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.