Pas op met koolhydraten

Naast vetrijk eten verhoogt ook een koolhydraatrijke maaltijd direct het lipidengehalte in het bloed. Verstoringen in vet- en glucosestofwisseling na de maaltijd vergroten de kans op aderverkalking. Het effect is zichtbaar bij vrouwen met diabetes, maar ook bij gezonde vrouwen. Dat concludeert Marjan Alssema in het onderzoek waarop zij 15 mei is gepromoveerd aan VUmc. Het onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Uit het onderzoek blijkt dat verstoringen in zowel glucose- als vetstofwisseling na de maaltijd behoorlijk veel invloed hebben. Een hogere bloedglucose na de maaltijd gaat zelfs bij gezonde personen samen met meer aderverkalking. Die relatie is sterker dan die tussen núchtere bloedglucose en aderverkalking. En verrassend genoeg maakt het niet uit of de glucose wordt gemeten na een vetrijke maaltijd of na een (vetarme) koolhydraatrijke maaltijd.

Alssema onderzocht in een vierjarige studie 160 vrouwen tussen de 50 en 65 jaar oud, met en zonder diabetes type 2. Alssema wilde weten wat de effecten zijn van de vet- en glucosespiegels na een maaltijd op het risico van hart- en vaatziekten. Voor de vraagstelling is bewust gekozen voor meting na de maaltijd. Want in de westerse wereld zijn we het grootste deel van de dag niet nuchter. De gebruikelijke nuchtere metingen zeggen dus niet alles over hoe het lichaam reageert op een maaltijd.

Speciale aandacht was er voor de vetstofwisseling na de maaltijd bij vrouwen met diabetes type 2. Vrouwen met deze vorm van diabetes krijgen vaak te maken met hart- en vaatziekten, nog vaker dan mannen. Alssema denkt dat het verhoogde risico van vrouwen deels ligt aan de samenstelling van vetrijke deeltjes in het bloed. Die samenstelling wordt vooral na de maaltijd beïnvloed door het eiwit CETP, zo laat het onderzoek zien. CETP zorgt voor het transport van cholesterol tussen de verschillende vetrijke deeltjes in het bloed. Vrouwen blijken meer CETP te hebben dan mannen.

Uit het onderzoek volgen in dit stadium nog geen concrete adviezen voor de consument, behalve om niet te veel te eten en genoeg te bewegen. Verder onderzoek is nodig.
[VUMC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.