Nieuw Europees diabetesproject

Het laboratorium voor experimentele geneeskunde van de Université Libre de Bruxelles (ULB) in België heeft afgelopen woensdag een Europees project rond diabetes voorgesteld; Savebeta.
Het project is een samenwerking van partners uit verschillende Europese landen (België, Duitsland, Denemarken, Finland, Groot-Brittannië, Israël en Polen) en wordt financieel gesteund door de Europese Unie, aldus het Nieuwsblad.be.

Het Savebeta-project is een innoverende strategie die bedoeld is om de moleculaire mechanismen bij suikerziekte van het type 1 en het type 2 beter te begrijpen. Diabetes van het type 1 kenmerkt zich door een tekort aan insuline en daarvoor zijn de bètacellen van de Eilandjes van Langerhans in de alvleesklier verantwoordelijk.

Bij Savebeta-project wordt geprobeerd via genomisch onderzoek te achterhalen hoe het komt dat bij diabetes bètacellen verloren gaan en mogelijke manieren te bepalen hoe de ontwikkeling van de ziekte kan worden vetraagd of gestopt. Het ontwikkelen van een medicijn is een concrete doelstelling, die veel diabetespatiënten zou helpen en de kosten voor de ziekteverzekering zou doen dalen.

Wereldwijd zijn er 150 miljoen diabetespatiënten. Tegen 2025 zou dat cijfer kunnen verdubbeld zijn. In Europa zijn er 30 miljoen diabetespatiënten. Het gaat voornamelijk om patiënten die diabetes type 1 (10 à 15 procent) of diabetes type 2 of ouderdomsdiabetes (85 procent) hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.