Minder diabetesrisico door volkorenproducten

BroodHet eten van genoeg vezels uit volkorenproducten verkleint mogelijk de kans op diabetes type 2. Dat blijkt uit een Duits onderzoek onder 25.000 mensen, aldus het Diabetesfonds.

In het Duiste onderzoek zijn jarenlang zo’n tienduizend mannen en vijftienduizend vrouwen gevolgd en werd er bijgehouden wat ze aten. De mensen die de meeste vezels aten (gemiddeld 17 gram per dag), hadden ruim een kwart minder kans op diabetes dan de groep die de minste vezels at. Ook in groenten en fruit zitten vezels, maar die hadden geen effect op het diabetesrisico.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift Archives of Internal Medicine van 14 mei. Ook uit eerdere, kleinere studies, bleek dat vezels gezond zijn. De piek in bloedsuiker na het eten bijvoorbeeld lijkt lager te zijn bij een vezelrijke maaltijd. Ook stijgt de bloedsuiker minder snel. De onderzoekers concluderen dat het eten van volkoren graanproducten zoals volkorenbrood of volkoren ontbijtproducten belangrijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.