Mannen minder vruchtbaar door diabetes

Mannen met diabetes zijn minder vruchtbaar dan gezonde leeftijdsgenoten. Hun sperma is van minder goede kwaliteit doordat diabetes het sperma-DNA beschadigt. Dat concluderen Ierse onderzoekers, aldus het DiabetesFonds.

Het is al langer bekend dat diabetes kan leiden tot erectieproblemen en afname van de hoeveelheid sperma, maar nu is voor het eerst onderzocht wat diabetes doet met het sperma. De kwaliteit gaat achteruit: van de mannen met diabetes bevatte 52% van het sperma beschadigd DNA, bij de mannen zonder diabetes was dat een stuk minder: 32%.

Het onderzoek is gedaan met een groep van 27 mannen met type 1 diabetes en 29 mannen zonder diabetes. Volgens de onderzoekers wijzen nog ongepubliceerde gegevens erop dat ook mannen met type 2 diabetes een slechtere kwaliteit sperma hebben.

Dit onderzoek is pas het begin, er moet nu worden gekeken wat precies de oorzaak is van de mindere kwaliteit van het sperma.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.