Hoger risico op hartaanval door diabetesmedicijn

AvandiaHet medicijn Avandia tegen diabetes type II verhoogt mogelijk het risico op een hartaanval. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag in het medische tijdschrift New England Journal of Medicine is verschenen, aldus Trouw. Producent van Avandia, GlaxoSmithKline, zegt dat het absoluut niet met de onderzoeksresultaten eens is. Volgens het bedrijf wegen de voordelen van het medicijn op tegen de nadelen. Het spreekt van onvolledig bewijs en een slechte opzet van het onderzoek.

Avandia, ook bekend onder de naam rosiglitazone, is een medicijn tegen een vorm van diabetes veroorzaakt door overgewicht. Het middel wordt ook in Nederland voorgeschreven door artsen. Volgens de studie, waarin bestaand onderzoekmateriaal opnieuw werd bekeken, hebben mensen die het medicijn slikken 43 procent meer kans om een hartaanval te krijgen. Avandia helpt het bloedsuikerspiegel binnen veilige marges te houden. Op die manier wordt schade aan bijvoorbeeld nieren of ogen voorkomen.

Overigens stellen de onderzoekers dat gebruikers van het middel niet van de ene op de andere dag moeten stoppen met slikken. Zij adviseren mensen eerst contact op te nemen met hun dokter.

2 antwoorden op “Hoger risico op hartaanval door diabetesmedicijn”

 1. Diabetesfonds geeft aan dat de onrust over middel Avandia voorbarig is:
  Deze week hebben Amerikaanse onderzoekers gewaarschuwd voor het middel Avandia. Dat zou de kans op hartproblemen vergroten. Maar er is ook kritiek op de studie: door de manier van analyseren kunnen de uitkomsten op puur toeval berusten. Er is nu geen reden voor paniek.

  Avandia verlaagt de bloedsuikerspiegel en wordt ook in Nederland wel voorgeschreven aan mensen met diabetes type 2. De werkzame stof is rosiglitazon, die zorgt ervoor dat patiënten gevoeliger worden voor de werking van het hormoon insuline. Het middel is naar verhouding duur en wordt alleen gegeven als andere medicijnen niet of onvoldoende werken.

  Amerikaanse onderzoekers uit Cleveland publiceerden deze week hun resultaten op de website van het tijdschrift New England Journal of Medicine. Zij bekeken eerdere studies en turfden het aantal gevallen van hart- en vaatziekten per onderzoek. Volgens de onderzoekers verhoogt Avandia de kans op het krijgen van een hartinfarct en lijkt er ook een verband te bestaan met een verhoogde kans op het overlijden aan hart- en vaatziekten.

  Die conclusie is veel te voorbarig, aldus Nederlandse internist-endocrinoloog dr. Michaela Diamant van het VUmc in Amsterdam. “De statistische methode van het onderzoek klopt niet. De uitkomsten zijn daardoor afhankelijk van toeval: het kwartje kan op kop of munt vallen.” Overigens noemen ook de onderzoekers zelf de beperkingen van hun onderzoek.

  Diamant: “Betrouwbare conclusies over effecten en bijwerkingen van een middel kunnen alleen worden verkregen uit langlopende studies die volgens vaststaande strenge regels worden opgezet en uitgevoerd: mensen die het middel slikken worden vergeleken met mensen die een neppil (placebo-pil) slikken, of die andere werkzame tabletten nemen.”

  Voor Avandia loopt al sinds een paar jaar een goed onderzoek bij vierduizend patiënten met diabetes type 2 (de RECORD-studie). De toezichthouders van dit onderzoek hebben de Amerikaanse waarschuwing onderzocht. Ze zien geen aanleiding om het onderzoek te stoppen. “Op dit moment is er geen reden voor paniek. Wel moeten dokters altijd serieus met dit soort gegevens omgaan en alert blijven”, aldus Diamant.

  De Amerikaanse FDA, die toezicht houdt op onder meer medicijnen, heeft op basis van de publicatie gewaarschuwd om voorzichtig te zijn. Maar dat bedoelen ze vooral voor mensen die al hart- en vaatproblemen hebben. Deze waarschuwing was echter al eerder afgegeven door de Europese registratie autoriteit EMEA. Deze zegt dan ook vandaag op de website dat er geen reden tot paniek is. De EMEA adviseert patiënten om hun medicijnen door te blijven gebruiken en bij een eerstvolgend bezoek aan hun arts dit verder te bespreken. De FDA wil het eerst zelf verder onderzoeken en adviseert nu nog geen actie.

  Ook fabrikant van Avandia, GlaxoSmithKline (GSK) heeft gereageerd op de waarschuwing. GSK wijst erop dat de analyse op een onbetrouwbare manier is gedaan. Daarnaast bevestigt GSK dat uit de nu ongeveer vijf jaar lopende RECORD-studie nog geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op hartinfarcten naar voren zijn gekomen.

 2. ik heb er ook vermoedelijk !!hartproblemen, van over gehouden van actos
  2 jaar geslikt
  vooral vocht problemen in en gewicht toe namen echt heel veel kg….begin,
  daarna kreeg ik atrial-fibrillaion,
  zijn er nog meer mensen met deze kwalen ???
  afz mart v leeuwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.