Toename welvaartsziekten zoals diabetes

Het aantal Nederlanders met chronische aandoeningen als diabetes mellitus (suikerziekte), hart- en vaatlijden en nierproblemen groeit momenteel zo explosief dat drie grote gezondheidsfondsen hiertegen in actie komen.

Nederland telt ruim anderhalf miljoen mensen die aan een of meer van deze ziekten lijden. Jaarlijks komen er 70.000 diabetespatiënten bij. Zo’n 150.000 mensen per jaar worden voor het eerst met hart- en vaatproblemen geconfronteerd. En één op de tien volwassen Nederlanders kampt met een vorm van nierschade.

De naaste toekomst ziet er in dit opzicht nog somberder uit, blijkt uit verschillende onderzoeken: bij honderdduizenden Nederlanders zullen ziekten als deze worden vastgesteld. “En dat moeten we zoveel mogelijk proberen tegen te gaan”, zeggen het Diabetesfonds, de Nederlandse Hartstichting en de Nierstichting.

Met een langlopende preventiecampagne gaan zij een uiterste poging doen alle Nederlanders erop te wijzen hoe risico’s verlaagd kunnen worden om ten prooi te vallen aan dergelijke ziekten. Aandoeningen met grote individuele en maatschappelijke consequenties, die niet alleen het gevolg zijn van een ongezonde leefstijl maar ook voortvloeien uit vergrijzing. Met een financiële injectie van 750.000 euro voor alleen al dit jaar wordt door de fondsen vooral geïnvesteerd in vroege opsporing van mensen met een verhoogd risico, alsook in onderzoek naar de ontwikkeling van effectieve methoden om in te grijpen bij een ophanden zijnde hart- of nierziekte of diabetes.

Uitstel
“Als iemand eenmaal diabetes, een hart- of nieraandoening heeft, dan is dat niet meer terug te draaien”, stellen woordvoerders van de genoemde gezondheidsfondsen. “Maar in veel gevallen gaat er een stadium aan vooraf, waarin sprake is van meetbare afwijkingen. In deze fase is het mogelijk om met gerichte maatregelen te zorgen voor uitstel of zelfs afstel van diabetes, hart- en/of nieraandoeningen.”
[Telegraaf]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.