Nieuw diabetesonderzoek veelbelovend

Een nieuwe studie naar de oorzaken van diabetes heeft geleid tot de ontdekking van drie genen die bij deze ziekte een sleutelrol spelen. Dat biedt perspectieven voor de ontwikkeling van remedies, zo schrijft de Sunday Times. De resultaten van het onderzoek naar diabetes 2, de vorm van de ziekte die pas op latere leeftijd optreedt, werden gepubliceerd in het prestigieuze wetenschappelijk tijdschrift Science.

Onderzoeksleider professor Mark McCarthy, van de universiteit van Oxford, lichtte zijn bevindingen toe met de woorden: “Dit kan ons een beter inzicht geven in het feit dat de kans die een mens heeft om diabetes te krijgen wanneer hij of zij ouder wordt, niet alleen door omgevingsfactoren, maar ook door enkele genen wordt bepaald”.

Het gaat daarbij om een drietal genen die van doorslaggevend belang blijken te zijn bij het bepalen van het risico dat mensen lopen om getroffen te worden door deze ziekte, die kan leiden tot hartproblemen, beroertes, blindheid en nieraandoeningen en waarmee wereldwijd zo’n 200 miljoen mensen kampen.

De hoofdoorzaak was al langer bekend: het lichaam produceert niet voldoende insuline om een aanvaardbaar suikerniveau in het bloed te handhaven. Nu zijn echter genen geïdentificeerd die de kansen op diabetes verhogen met 2 tot 20 procent. Met deze ontdekking is het aantal genen waarvan nu is aangetoond dat ze een rol spelen bij het ontstaan van diabetes 2 tot een negental gestegen, waarmee ook de hoop groeit dat deze kennis kan leiden tot een betere behandeling of preventie van de ziekte.
[DeMorgen]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.