Geen insuline spuiten voor diabetes type 1-patiënt

Een groep van veertien Braziliaanse diabetes type 1-patiënten hoeven geen insuline meer te spuiten na een experimentele stamcelbehandeling. Een van hen, een man van tegen de dertig jaar, gebruikt al meer dan drie jaar geen insuline meer.

Dit blijkt uit een publicatie woensdag van de Braziliaanse onderzoeksgroep in de Journal of the American Medical Association (JAMA). Nederlandse immunologen reageren enthousiast, maar hekelen ook het experiment, vanwege de hoge gezondheidsrisico’s.

De artsen van de universiteitskliniek in São Paulo hebben vijftien patiënten behandeld met diabetes type 1, de erfelijke variant. De glucosewaarde in hun bloed kan alleen met insuline onder controle worden gehouden.

Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte. Het afweersysteem richt zich daarbij tegen het eigen lichaam. Bij diabetes type 1 patiënten ruimt het immuunsysteem insulineproducerende bètacellen op in de alvleesklier.

De Braziliaanse patiënten, van 14 tot 31 jaar, kregen binnen zes weken na de diabetesdiagnose een stamcelbehandeling. Ze werden eerst behandeld met een middel dat bloedvormende stamcellen uit het beenmerg naar het bloed drijft.

Daarna werd bij hen bloed afgetapt en tijdelijk opgeslagen. Vervolgens kregen de patiënten het middel ATG ingespoten. Dat middel, geproduceerd door konijnen, wist het geheugen van het immuunsysteem.

Vervolgens zijn de opgewerkte bloedvormende stamcellen in de patiënt teruggezet, in de hoop dat bètacellen niet meer worden opgeruimd.

Veertien van de vijftien patiënten hoeven nu geen insuline meer te spuiten, gemiddeld anderhalf na hun behandeling, blijkt uit het Braziliaanse onderzoek. Opmerkelijk, zegt immunoloog Bart Roep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). ‘Omdat hiermee diabetes zou kunnen worden genezen.’

Hij heeft wel bedenkingen. De langetermijneffecten van de therapie zijn niet bekend, ook niet of het resultaat blijvend is. Ook is het ingezette middel misschien wel erger dan de kwaal, oppert Roep.

Zo’n experiment met het middel AGT met diabetes type 1 zou volgens de Leidse onderzoeker in Nederland nooit zijn toegestaan. Vanwege de hoge risico’s. Het hele immuunsysteem wordt gewist waardoor mensen tijdelijk extreem vatbaar zijn voor (virus)ziektes.

Bron: Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.