Diabetes Zorggroepen in regio Almelo

Zorgverzekeraar Menzis en 75 huisartsen in de regio Almelo hebben een contract voor een goed afgestemde diabeteszorg getekend. Vanaf deze maand kunnen ruim 6000 patiënten met diabetes terecht bij één van de vijf Diabetes Zorggroepen van de huisartsen in de regio Almelo.

Tussen april en juni 2007 worden de Diabetes Zorggroepen opgestart, zodat uiterlijk in september alle in de regio Almelo wonende diabetespatiënten van deze vernieuwde zorg kunnen profiteren. Circa 75 van de 80 huisartsen in de regio Almelo hebben zich verenigd in vijf Diabetes Zorggroepen. Twee groepen in Almelo en omgeving, een groep in Nijverdal-Hellendoorn, een groep in Twenterand-Tubbergen en één in Rijssen.

In een Diabetes Zorggroep werken de huisarts en de praktijkondersteuner nauw samen met een diëtist, diabetesverpleegkundige, internist en oogarts. Onder regie van de huisarts worden voor elke diabetespatiënt duidelijke samenwerkingsafspraken gemaakt, zodat de diabeteszorg goed op elkaar is afgestemd. Voor de uitwisseling van de laatste stand van zaken per patiënt maken alle betrokken zorgverleners gebruik van een nieuw elektronisch patiëntendossier, waarin zij allen hun gegevens vastleggen. Vanaf de zomer zal ook de patiënt zelf toegang krijgen tot zijn eigen dossier, zodat hij ook zelf een actieve(re) rol kan spelen bij de zorg voor zijn diabetes.

Elektronisch patiëntendossier
De Diabetes Zorggroepen maken voor de onderlinge afstemming van de zorg gebruik van een nieuw samenwerkingsmodel en een bijpassend, ondersteunend elektronisch patiëntendossier (EPD). Dit EPD is ontwikkeld door twee bedrijven, Diagnosis4Health (D4H) voor de inhoud, organisatie en implementatie en VitalHealth voor de programmatuur. Het EPD wordt met behulp van trainingen en ondersteuning bij de eerste spreekuren door

D4H geïmplementeerd bij alle deelnemende huisartsen. D4H werkt al vier jaar in ruim 600 huisartspraktijken door het hele land aan de verbetering van de zorgkwaliteit voor diabetespatiënten.
[Zorgverzekeraars Nederland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.