Meer inzicht in hersenschade door diabetes

De hersenen kunnen lichte schade oplopen van diabetes. De problemen zijn meestal niet ernstig, maar kunnen wel lastig zijn. De oorzaak: langdurig hoge bloedsuikerspiegels en vernauwing van bloedvaatjes. Dat concludeert Ineke Brands in een onderzoek waarop zij in Utrecht promoveert op 30 maart. Het Diabetes Fonds betaalde mee aan het onderzoek.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de hersenen van mensen met diabetes schade kunnen oplopen. Dat komt voor bij zowel type 1 diabetes als type 2 diabetes. Het was alleen nog niet duidelijk waardoor dat komt. Neuropsycholoog Ineke Brands bekeek mensen met en zonder diabetes. Ze maakte hersenscans, voerde lichamelijke onderzoeken uit en liet mensen denk- en geheugentestjes doen.

Brands concludeert dat veel mensen met diabetes vooral problemen krijgen met de snelheid van denken. Dat is vergelijkbaar met wat mensen merken als ze ouder worden, maar bij diabetes kan het al op veel jongere leeftijd gebeuren. Brands raadt aan dat artsen daar meer op letten als mogelijke ‘bijwerking’ van diabetes.

De oorzaken van de hersenschade ligt in langdurig verhoogde bloedsuikers en problemen met de bloedvaatjes, zoals aderverkalking. Het vaak hebben van een hypo (lage bloedsuiker) verhoogde het risico niet.

Dit onderzoek geeft belangrijke nieuwe inzichten. Maar het beantwoordt nog lang niet alle vragen rond hersenschade en diabetes. Meer onderzoek is nodig en er lopen momenteel al verschillende projecten die ook door het Diabetes Fonds worden betaald.
[Diabetesfonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.