Diabetes meest onderschatte ziekte van Nederland

Het risico op diabetes (suikerziekte) door overgewicht en roken is twee tot vier keer zo hoog als Nederlanders denken. Verder schat de bevolking dat het nadelige effect op de levensverwachting bij deze ziekte slechts twee tot drie jaar bedraagt. In werkelijkheid komt dit in de buurt van de tien jaar. Dit blijkt uit een gezondheidsonderzoek van verzekeringsgroep Achmea, uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2.

Omvang
Ondanks de aandacht voor diabetes de afgelopen jaren is het nog steeds de meest onderschatte ziekte van Nederland, aldus Achmea. In Nederland hebben naar schatting ruim 850.000 mensen diabetes. Van deze groep zijn 250.000 mensen zich hiervan niet bewust (cijfers 2003). Zij lopen hiermee extra risico’s op complicaties. Met een jaarlijkse groei van 72.500 mensen schommelt het aantal diabetespatiënten momenteel rond de één miljoen. De meeste Nederlanders schatten het aantal diabetespatiënten op hooguit 500.000 en onderschatten daarmee dus de omvang van het probleem.

Overige risico’s
Ook het risico op kanker bij overgewicht en roken wordt onderschat. De helft van de bevolking denkt bijvoorbeeld dat overgewicht het risico op kanker niet vergroot. Bij hart- en vaatziekten is de bevolking beter op de hoogte van de risico’s.

Niet straffen, wel helpen
Een meerderheid van de bevolking vindt dat men rokers en mensen met overgewicht niet moet straffen, maar juist moet helpen door middel van gratis of gesubsidieerde diensten.
Hierbij wordt in de eerste plaats naar verzekeraars gekeken en in de tweede plaats naar de overheid.

Uitdaging voor Achmea
Achmea is een zogeheten ‘Challenge-project’ gestart om de bewustwording van diabetes te vergroten, diabetes eerder te constateren, en mensen te stimuleren en te helpen om hun risico’s te verminderen door gezonder te leven.

Achmea Health Check
Een van de preventiemaatregelen van Achmea is de zogeheten Health Check, die vorig jaar 11.000 keer is uitgevoerd. Tussen 19 maart en eind juni 2007 biedt Achmea (via onder meer Zilveren Kruis) de Health Check aan op circa 140 locaties in Nederland. De test richt zich op algemene indicaties voor de lichamelijke gezondheid zoals bloeddruk, bloedglucose, body mass index (BMI) en cholesterol. Achmea werkt bij het afnemen van de Health Check samen met onder andere Care for Human en de Kring-apotheken.
[Leefwijzer]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.