Diabeteszorg heeft minder effect bij allochtonen

Turkse en Marokkaanse diabetespatiënten hebben slechtere diabetesuitkomsten dan autochtone patiënten. Dit ondanks het feit dat zij dezelfde kwaliteit van zorg kregen aangeboden als autochtone patiënten. Deze bevinding doet Loes Lanting in haar promotieonderzoek dat zij uitvoerde bij de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC. Een mogelijke oplossing ligt volgens haar in het afstemmen van de diabetesrichtlijnen op allochtone bevolkingsgroepen.

Aangezien Turkse en Marokkaanse patiënten een minder goed effect bereiken met dezelfde kwaliteit van diabeteszorg die zij krijgen aangeboden als autochtone patiënten, komt Lanting tot de conclusie dat de aangeboden zorg voor hen kennelijk niet optimaal is.

Een mogelijkheid om die zorg te optimaliseren zou het afstemmen van diabetesrichtlijnen op deze patiënten kunnen zijn. Een aanpassing kan bijvoorbeeld gemaakt worden voor adviezen op het gebied van beweging.

Volgens Lanting verdient het aanbeveling de effectiviteit daarvan te onderzoeken. Verder vindt Lanting het van belang om te onderzoeken hoe de uitkomsten van diabetes bij Turkse en Marokkaanse patiënten verbeterd kunnen worden, aangezien het ontstaan van diabetes in Nederland sterk toeneemt en Turkse en Marokkaanse bevolkingsgroepen een drie- tot zesmaal hogere kans hebben op het ontwikkelen van diabetes.

Momenteel is ongeveer 10% van de Nederlandse bevolking van niet-westerse afkomst. Dit zijn mensen van wie tenminste één ouder in een niet-westers land is geboren. De huidige kennis van etnische verschillen laat zien dat deze allochtonen een slechtere gezondheid rapporteren dan autochtone Nederlanders. Hiervoor bestaan diverse verklaringen, variërend van genetische tot economische factoren. Lanting onderzocht bij diabetespatiënten welke factoren een belangrijke rol spelen in de verklaring van de etnische verschillen in uitkomsten. Zij richtte zich met name op de factoren kwaliteit van de gezondheidszorg, het meer of minder geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving en zelfmanagement van de patiënten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.