Diabetesgenen ontdekt

Een internationaal team van wetenschappers heeft verscheidene van de belangrijkste genen geïdentificeerd die verband houden met diabetes Type-2. Deze aandoening neemt epidemische vormen aan en wordt ook in verband gebracht met slechte eet- en drinkgewoonten.

De ontdekking van de onderzoekers in Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië maakt het mogelijk bij mensen te schatten hoe groot het risico is dat zich bij hen deze vorm van diabetes ontwikkelt. Dan kunnen stappen worden genomen om dat te voorkomen.
De voornaamste aanwijzingen dat mensen diabetes Type-2 krijgen zijn vooralsnog corpulentie en aanleg. De ontdekking maakt het mogelijk dat preventief kan worden ingegrepen tegen de aandoening die snel om zich heen grijpt in welvarende landen. Daar bewegen mensen relatief weinig en verslinden drank en voedsel met erg veel calorieën. De onderzoeksresultaten staan zondag in het Britse vaktijdschrift Nature.
[ANP]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.