Diabetes heeft negatieve invloed op seksleven

Er zijn meer en meer studies die aantonen dat diabetes de rechtstreekse oorzaak is van seksuele functiestoornissen en de mogelijke depressies die daarmee gepaard gaan. Artsen die diabetespatiënten behandelen moeten hiervoor aandacht hebben. Dat schrijft klinisch seksuoloog Paul Enzlin van het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (K.U.Leuven) in het medisch vakblad The Lancet.

Ejaculatieproblemen
Mannen met diabetes blijken meer erectieproblemen te hebben omdat de werking van het gladde spierweefsel, het endotheel (cellaag aan binnenkant van bloedvaten) en de zenuwen in het bekken aangetast wordt. Geneesmiddelen voor deze aandoeningen hebben bij deze patiënten een sterk verminderd of geen effect. Ook ejaculatieproblemen zoals retrogade ejaculatie (sperma komt hierbij in de blaas terecht) komen frequenter voor.

Minder gevoelig
Bij vrouwen is het verband tussen diabetes en seksuele functiestoornissen complexer. Uit cijfers blijkt dat bij vrouwen met (de insuline-afhankelijke) diabetes type 1 pijnlijke geslachtsgemeenschap frequenter voorkomt. In het algemeen zouden vrouwen met diabetes minder gevoelig zijn voor vaginale prikkels. Daar er een link is tussen seksuele functiestoornissen en depressie moet hieraan ook bij vrouwelijke diabetespatiënten aandacht geschonken worden.
[HLN]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.