1000e patiënt dagbehandeling Diabetesrevalidatie

In het UMCG, Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord begint deze week de 100e groep en daarmee de 1000e patiënt aan het dagbehandelingprogramma bij Diabetesrevalidatie. Dit is het enige diabetesrevalidatieprogramma in Nederland. De patiënten krijgen via deze dagbehandeling een programma dat er op is gericht dat zij zich bewust worden van hun leven met diabetes. Verder krijgen zij een activiteitenprogramma waarmee ze thuis aan de slag kunnen gaan met hun ziekte. Effect van het programma is dat de deelnemers het idee hebben zelf weer de baas te zijn over hun diabetes. Diabetesrevalidatie blijkt een nuttige aanvulling te zijn op de gebruikelijke diabeteszorg. In Beatrixoord wordt woensdag 14 februari een speciale bijeenkomst gehouden ter ere van de 1000e deelnemer.

De dagbehandeling van Beatrixoord staat open voor diabetespatiënten die ondanks begeleiding er niet in slagen goed met hun ziekte om te gaan. Het programma dat zij volgen duurt twaalf weken. In die periode komen zij een dag per week in Beatrixoord. Zij volgen het programma in groepen van ongeveer tien personen. Het blijkt dat patiënten veel van elkaar leren en elkaar stimuleren en motiveren.

Programma diabetesrevalidatie
Tijdens de behandeling krijgen de patiënten eerst uitvoerig uitleg over de achtergronden van diabetes, voeding en zelfregulatie. Ook komen hier onderwerpen als acceptatie, verwerking en stress aan bod en komen de patiënten letterlijk weer in beweging. Hierbij wordt ze geleerd hoe ze hun bloedsuiker kunnen regelen als ze sporten of bewegen en hoe ze moeten omgaan met hun grenzen. In het tweede deel van de revalidatie presenteren de patiënten hun eigen actieplan. Zij geven daarin aan wat hun problemen met diabetes zijn en wat hun belemmeringen zijn om hier zelf aan te werken. Tijdens het programma krijgen de patiënten enkele opdrachten mee voor hun thuissituatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn om meer te bewegen of om meer open te zijn over hun diabetes op hun werk.

Effect van diabetesrevalidatie
Na het revalidatieprogramma kijken de patiënten anders tegen hun diabetes aan. Ze hebben de touwtjes zelf meer in handen en hebben het idee weer zelf de baas te zijn over hun diabetes. Dit heeft ook positieve effecten op de bloedsuiker regulatie. Uit de effectstudie blijkt dat diabetesrevalidatie een nuttige aanvulling is op de gebruikelijke diabeteszorg.
[UMCG]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.