Diabeten geen gevaar op de weg

Een te laag glucosegehalte in het bloed heeft geen invloed op het rijgedrag van een diabetespatiënt, blijkt uit testritten in een rijsimulator.

Wel is het verstandig direct de auto aan de kant te zetten als iemand zo’n hypo aan voelt komen, vindt internist Alexander Stork. Dinsdag promoveert hij aan de Universiteit Utrecht op het rijgedrag van diabetici.

Er zijn in Nederland 850 duizend diabetespatiënten. Ongeveer 5 procent van hen heeft de erfelijke vorm, type 1 diabetes. Zij worden meestal behandeld met insuline. De rest heeft ouderdomsdiabetes, type 2 diabetes. Veel van hen slikken pillen om de glucosewaarde binnen acceptabele grenzen te houden.

De glucosebalans raakt af en toe ontregeld. Bij mensen met type 1 diabetes vaker dan bij patiënten met de ouderdomsvorm. De glucosewaarde kan onder een kritische waarde duiken. De hersenen, aangewezen op glucose als brandstof, werken dan niet meer goed. Cognitieve functies als concentratie, denken en geheugen laten het af weten.

Promovendus Stork heeft een zeventigtal diabetespatiënten, en een controlegroep van 24 gezonde mensen, laten rijden in een autosimulator van TNO. Zij maakten gestandaardiseerde ritten van 8 minuten, op de snelweg, over het platteland en in de stad.

Eerst met een goedgeregelde glucosewaarde van 5. Daarna met een waarde van 2,7. De rijder krijgt dan een hypo. Er zijn er die een hypo aan voelen komen (zweten, trillen, honger), anderen worden erdoor overvallen. Uit Storks onderzoek blijkt dat ondanks zo’n hypo beide diabetesgroepen goed blijven rijden.

De cognitieve functies doen het wat minder goed. Maar autorijden bestaat ook uit veel automatische handelingen, de automobilist valt terug op zijn routine, denkt Stork.

‘Er is voldoende tijd tussen het aanvoelen van een hypo en het moment dat ze niet goed meer kunnen autorijden’, zegt Stork. ‘De automobilist heeft tijd voor een adequate reactie. Dat verklaart waarom diabetici niet significant meer ongelukken krijgen.’ De automobilist, vindt Stork, moet wel direct naar de kant voor zijn eigen veiligheid en die van andere weggebruikers.

Een diabetespatiënt zou zich wel verplicht moeten melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Om de verkeersveiligheid te verhogen, maar vooral om rechtsongelijkheid uit bannen, vindt Stork. Iemand bij wie diabetes is ontdekt, voordat hij zijn rijbewijs haalde, moet dat via een Eigen Verklaring melden. rden verhaald op de zieke.
[Volkskrant]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.