Nieuw diabetesvaccin

Er is een vaccin ontwikkeld voor patiënten met diabetes mellitus type 1. Het vaccin vertraagt de afbraak van insulinecellen, waardoor er minder insuline hoeft te worden gespoten.

Het vaccin, ontwikkeld door Diamyd Medical in Stockholm, is bedoeld voor patiënten die nog niet zo lang bekend zijn met diabetes mellitus type 1. Het is getest op zeventig kinderen die net de diagnose hadden gekregen.

In de volgende vijftien maanden hoefden de kinderen met het vaccin minder insuline te spuiten dan de groep die een placebo kreeg. Hierdoor zou het risico op hypo’s en complicaties op langere termijn kunnen verminderen.

“Waarschijnlijk wordt het middel vanaf volgend jaar in Nederland getest”, vertelt Elise van Rooij, wetenschapsredacteur bij het Diabetes Fonds. “Er is een nationaal platform opgericht om dergelijk klinisch onderzoek uit te voeren.”
[Bijzijn]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.