Gewoon sporten met diabetes

Er bestaat soms het misverstand dat sporten gevaarlijk is als je diabetes hebt en met name wanneer met insuline gebruikt. Bas van de Goor wil inspirator zijn voor diabetespatiënten en heeft daarom een foundation opgericht. „We willen het misverstand uit de wereld helpen dat sporten gevaarlijk is als je diabetes hebt. Ik heb te veel verhalen gehoord van mensen die het niet meer durven sinds ze de ziekte hebben.“

Zelf is Van de Goor het levende bewijs dat het wel kan. In november 2003 werd bij hem suikerziekte geconstateerd, maar toen ging hij nog twee jaar door op topniveau. Over drie weken gaat hij zelfs de marathon van New York lopen. „Maar nadat ik gestopt was met volleybal, merkte ik dat mijn bloedwaarden opliepen. In plaats van veertig eenheden insuline, moest ik er een maand later al 75 nemen.“

In Nederland leven circa één miljoen mensen met suikerziekte. Van hen hebben honderdduizend ’kinderdiabetes’, wat inhoudt dat het lichaam nooit meer insuline aanmaakt, de stof die nodig is om de suikerspiegel op peil te houden. In de leeftijd tot achttien jaar gaat het om zo’n 4500 patiënten.
Die kan Bas van de Goor nooit in zijn eentje bereiken. Daarom zijn nog vijf (ex-)topsporters met diabetes benoemd tot ambassadeur, onder wie ex-Willem II-voetballer Louis Laros en olympisch hockeykampioen Marc Delissen.

De Bas van de Goor Foundation is er om diabetespatiënten te informeren, maar koppelt ook clinics aan grote internationale sportevenementen. Zoals bij de worldcup snowboarden in Landgraaf. De Ossenaar bond zelf ook een board onder, voor het eerst in zijn leven. En hoewel hij een paar keer op zijn stuitje ging, had hij net als de acht deelnemende kinderen een fijne sportmiddag. Tussendoor prikten ze om hun eigen bloedglucosewaarde te meten.
Bas van de Goor: „Ik zit zelfs aan de hoge kant, maar dat komt doordat ik net voor de zekerheid een sportdrankje heb genomen voor wat extra suikers.“
[Brabants Dagblad]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.