Gen verdubbelt kans op diabetes

Dragers van een veelvoorkomend gen lopen een twee keer zo groot risico op het krijgen van ouderdomsdiabetes (type 2). Dat blijkt uit Brits onderzoek. Daarmee lijkt het bewijs geleverd dat suikerziekte niet alleen wordt veroorzaakt door overgewicht en ouderdom, maar in veel gevallen ook genetisch is bepaald.

Zeker de helft van de diabetespatiënten krijgt de ziekte door de aanwezigheid van het gen TCF7L2. Dit gen komt bij 40 procent van de westerse bevolking voor. Tien procent van de westerlingen draagt een dubbele variant van het TCF7L2 met zich mee, wat krijgen van diabetes zo goed als onvermijdelijk maakt.

Tot nu toe gingen wetenschappers ervan uit dat overgewicht de hoofdveroorzaker van type 2 diabetes is. Volgens de Britse onderzoekers is de invloed van genetische factoren altijd onderschat. Ze adviseren nu om meer genetisch onderzoek te doen om te achterhalen waarom dragers van TCF7L2 vatbaarder zijn voor suikerziekte.
[Kruidvat Gezondheidsnet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.