Cytomegalovirus medeoorzaak van diabetes?

Infecties met bepaalde virussen kunnen de ontwikkeling van type 1 diabetes beïnvloeden. Een van deze virussen is het cytomegalovirus. Promovendus Nienke van der Werf heeft met financiering van het Diabetes Fonds het verband onderzocht tussen het cytomegalovirus (CMV) en het ontstaan van type 1 diabetes.

Uit haar onderzoek blijkt dat CMV zorgt voor een sterke activatie en vermeerdering van bepaalde ‘vernietigings’-cellen van het afweersysteem. Of deze cellen ook een directe rol spelen bij het ontstaan van type 1 diabetes is op dit moment onbekend. Wel wordt met dit onderzoek duidelijk dat CMV in combinatie met andere virussen of bacteriën voor een versnelde ontwikkeling van type 1 diabetes kan zorgen.

Met verdere onderzoek zal moeten blijken wat de precieze rol van CMV is. Meer inzicht in de rol van virale infecties bij het ontstaan van type 1 diabetes is essentieel voor het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.