Veganistisch dieet dringt diabetes terug

Een vet- en suikerarm veganistisch dieet, waarbij vlees, vis en melkproducten vermeden worden, zou beter helpen om de symptomen van diabetes type 2 terug te dringen dan het standaarddieet dat nu wordt voorgeschreven. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Toronto.

Voordelen
Bij het veganistisch dieet daalt de bloedsuikerspiegel sterker (Niveau van glucose a1c daalde met 1,23 ten opzichte van 0,38) en verloor men gemiddeld dubbel zoveel gewicht (6,5 kilo versus 3,1 kilo) dan bij het standaarddieet. Ook het cholestrolgehalte was dubbel zoveel gedaald en de nieren werkten beter. Bijkomend voordeel: het dieet is gemakkelijker vol te houden omdat de hoeveelheden en het aantal calorieën niet moet geteld worden. Na 22 weken dieet kon 43 procent van de veganisten en 26 procent van degenen die het standaarddieet volgden, stoppen met het nemen van medicatie of de hoeveelheden verminderen.

Het belang van het dieet
De onderzoekers zijn in de wolken met hun resultaten. “Het veganistische dieet werkt minstens even goed als het standaarddieet en misschien wel beter. Bovenal tonen de resultaten het belang van het dieet aan. We hopen dan ook dat het volgen van het dieet belangrijker wordt dan het nemen van medicatie,” aldus Neal Bernard, voorzitter van het Comité voor Verantwoord Medicijnengebruik. “Vaak denken mensen dat het dieet niet goed werkt, maar dat komt omdat ze het niet lang genoeg volgen,” voegt David Jenkins van de Universiteit van Toronto er aan toe.

Gezonder eten
Ongeveer 18 miljoen Amerikanen lijden aan type-2 diabetes. Dit type ontstaat door een combinatie van genetische voorbestemdheid, slechte eetgewoonten en te weinig beweging. Deze mensen hebben een verhoogd risico op een hartziekte, een beroerte, falen van de nieren, blindheid of het verliezen van ledematen. “Elke persoon waarbij diabetes wordt vastgesteld moet gezonder mag eten. Maar dat is waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen die men kan doen.”
[HLN]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.