Nieuw behandelcentrum voor kinderen met diabetes

In oktober sluit het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel het speciale centrum voor kinderen en tieners met diabetes. Niet omdat het niet meer nodig is, maar omdat op dat tijdstip de opening zal plaatsvinden van het zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor kinderen en jong volwassenen met diabetes. Het centrum is bedoeld voor patiënten uit het hele land en zal behandelen volgens de meest moderne inzichten. De initiatiefnemers zijn de twee kinderarts-diabetologen Dr. H. J. Aanstoot en Dr. H. J. Veeze.

De belangrijkste reden voor het oprichten van dit zelfstandige centrum ligt in het feit dat de kinderartsen een ziekenhuis niet geschikt vinden voor het behandelen van chronisch zieke kinderen en jong volwassenen. Veeze meent dat een ziekenhuis bedoeld is voor kortdurende behandelingen en niet in staat is om continue bereikbaar te zijn voor juist deze groep. Verder hebben kinderen een behandelingsstrategie nodig van vijftien tot twintig jaar waardoor er over tien jaar een betere prognose is. Om de behandelingen te optimaliseren en kennis te verwerven is het beter om zoveel mogelijk patiënten in deze specifieke leeftijdsgroep bij elkaar te brengen.

Een eerste stap in die richting is al gedaan door het Sophia Kinderziekenhuis dat overweegt om kinderen met diabetes in de toekomst naar het speciale behandelcentrum door te verwijzen.

Het doel is om uiteindelijk tussen de 500 en 600 kinderen in de leeftijd van 0 tot 25 jaar te behandelen. Bij het bereiken van de bovenste leeftijdsgrens, stromen de patiënten door naar de afdeling interne geneeskunde. Buiten het feit dat de artsen de zorg voor de jongeren willen verbeteren en kennis willen vergaren, hopen zij ook met deze opzet een internationale naam te krijgen. Dit wordt nog verder versterkt door de gesprekken die nu gaande zijn met het Erasmus Medisch Centrum om samen te werken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek.
[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.