Menselijke insuline uit plantaardige saffloerolie

Het Canadese biotechbedrijf SemBioSys heeft een transgene saffloerolie ontwikkeld die zaden heeft waaruit menselijk insuline gewonnen kan worden. Dit zou de huidige productie via genetische gemodificeerde bacteriën of gist overbodig maken. Een hectare verfdistel, waaruit saffloerolie wordt gemaakt, zou jaarlijks voldoende insuline kunnen leveren voor ruim 6.000 patiënten.

Volgens SemBioSys zijn de opstartkosten voor de plantaardige insulineproductie 70% lager en de productiekosten 40 lager dan voor een op micro-organismen gebaseerde productie. Lagere kosten zijn belangrijk omdat sinds kort in Europa en de VS een inhalatiesysteem voor insuline toegelaten is, waarvoor de suikerpatiënt niet meer hoeft te spuiten. Maar zo’n inhalatiesysteem vergt wel 5 tot 10 keer zoveel insuline als bij injectie.

SemBioSys wil in 2007 toelating aanvragen bij de FDA voor de transgene teelt en in 2008 klinische testen uitvoeren.
[Foodholland]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.