Suikerziekte leidt bij ouderen tot hersenschade

De hersenen van mensen met ouderdomsdiabetes functioneren slechter dan gezonde leeftijdsgenoten. Neuropsychologisch onderzoek laat zien dat diabetici slechter presteren bij het verwerken van complexe informatie en bij geheugentaken. Uit MRI-scans van de hersenen blijkt dat suikerziektepatiënten vaker slecht doorbloede hersengebiedjes en wittestofafwijkingen hebben. Deze bevindingen komen uit onderzoek van Sanne Manschot, neuroloog in opleiding bij UMC Utrecht. Zij promoveert op 9 mei 2006 aan de Universiteit Utrecht.

‘De conclusies zijn vooral bedoeld om mensen wakker te schudden’, verklaart Manschot, die het onderzoek uitvoerde aan het UMC Utrecht. ‘Huisartsen en neurologen moeten bij oudere mensen opletten dat cognitieve achteruitgang een symptoom kan zijn van suikerziekte. Ze moeten er niet altijd vanuit gaan dat het gewoon bij veroudering hoort.’ Uit eerder onderzoek is bekend dat patiënten met suikerziekte twee tot vier keer zoveel kans op dementie hebben als leeftijdsgenoten.

Het is de eerste keer dat specifiek een groep met suikerziektepatiënten onderzocht wordt op cognitieve prestaties terwijl tegelijk via MRI de hersenstructuur bekeken is. Aan het onderzoek, dat onderdeel is van de Utrecht Diabetic Encephalopathy Study (UDES), namen 122 diabetici en 56 controles deel. De gemiddelde leeftijd lag rond de 65 jaar.

Manschot onderzocht ook ratten met suikerziekte. Als de dieren het medicijn Enalapril krijgen, dat de bloeddoorstroming bevordert, verbeteren het geheugen en de bloeddoorstroming in de hersenen. Schade aan bloedvaten is kennelijk een belangrijke oorzaak van hersenschade.
[UMC Utrecht]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.