Sportende diabetici kunnen ziekteverzekering miljoenen besparen

Een aangepast trainingsprogramma voor diabetespatiënten kan de ziekteverzekering heel wat geld besparen. Dat zeggen de initiatiefnemers van “Drop Your Diabetes”, een proefproject in België dat in februari met vijf diabetespatiënten werd opgestart in een Kortrijkse fitnessclub.

Diabetes
Ongeveer 1 miljoen Belgen lijden aan diabetes type 2, beter bekend als ouderdomssuikerziekte. Overgewicht en obesitas zijn de belangrijkste oorzaken. De behandeling bestaat uit dieet, beweging en medicatie. De meeste patiënten verwaarlozen de eerste twee pijlers en verwachten alle heil van de medicatie.

Het trainingsprogramma “Drop Your Diabetes” wil daar verandering in brengen. De fitnessclub startte in februari in Kortrijk met vijf patiënten. Die oefenden drie maanden lang twee keer per week met een personal trainer en minimum een keer per week zonder begeleiding.

Resultaten
De resultaten zijn opvallend. Het lichaamsgewicht nam af met gemiddeld 5 procent, het bloedsuikergehalte was lager en er was een opmerkelijke toename van de spierkracht (gemiddeld 24 procent).

Passage Fitness First wil het trainingsprogramma nu introduceren in alle 27 clubs en wijst erop dat “indien 30 procent van de diabetici type 2 deelnemen de ziekteverzekering ongeveer 100 miljoen euro per jaar kan besparen”.

“Als de overgang naar het gebruik van insuline en het ontstaan van hart- en vaatafwijkingen kan worden voorkomen, mag daar nog eens 120 tot 180 miljoen euro bijgeteld worden.”.
[HLN]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.