Mensen met diabetes steeds jonger

Overgewicht en gebrek aan voldoende beweging zijn verantwoordelijk voor de toename van het aantal mensen met diabetes type 2. Bovendien blijkt uit de mei-uitgave van ‘Neue Apotheken Illustrierte’ dat de leeftijd van mensen bij wie diabetes type 2 wordt geconstateerd steeds lager wordt. Het sterkst is op dit moment de groei bij mensen tussen de 40 en 60 jaar.

Naast de erfelijke factoren blijken overgewicht en onvoldoende lichaamsbeweging de belangrijkste oorzaken te zijn voor het ontwikkelen van diabetes type 2. En juist vanaf het veertigste levensjaar nemen veel mensen in lichaamsgewicht toe. Wanneer hierbij de Body Mass Index hoger wordt dan 30, dan groeit het risico van diabetes enorm.

Ondanks de behandeling met tabletten en insuline blijkt uit studies dat rond de 45% van de mensen met diabetes ‘onderverzorgd’ is. Dit heeft weer tot gevolg dat het aantal complicaties zoals hartaanvallen, nieraandoeningen, oogcomplicaties en zenuwziekten of de diabetische voet toeneemt.

Nieuwe diabetesmedicijnen, die men binnenkort op de Duitse markt verwacht, moeten deze trend tegenwerken. Hiertoe behoort onder meer de werkingsstof Exenatide (die de bloedglucose normaliseert en een gewichtsafname ondersteunt) en Ruboxistaurin ter verbetering van de therapie van diabetescomplicaties.
[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.