Diabetes vergroot kans op vroege dood

Jonge mensen met diabetes type 2 lopen drie keer zoveel risico op jong te sterven dan leeftijdgenoten zonder diabetes. Uit een onderzoek onder 264.000 mensen blijkt dat mensen met diabetes een kleinere kans hebben om oud te worden. Dat staat in het tijdschrift van Diabetic Medicine.

Op basis van dossiers van huisartsen door heel Groot Brittannië hebben onderzoekers de doodsoorzaak bekeken van mensen die zijn gestorven tussen januari 1992 en oktober 1999. Daaruit bleek dat in het algemeen diabetes type 2 de kans op vroege sterfte twee keer zo groot maakt en dat voor de leeftijdscategorie 35 tot 54 jaar zelfs sprake is van een verdrievoudiging.

Latere leeftijd
Type 2 is de variant van diabetes die op latere leeftijd ontstaat. Type 1 ontstaat al op heel jonge leeftijd en daarbij is het lichaam niet in staat insuline aan te maken.

Bij type 2 maakt het lichaam nog wel wat insuline aan, maar niet genoeg of niet goed werkend. Oorzaken van deze vorm van diabetes zijn onder meer zwaarlijvigheid en ongezonde voeding.

Wordt de ziekte in een vroeg stadium ontdekt dan volstaat meer bewegen en een dieet en afvallen vaak als behandeling. Patiënten hoeven dan meestal niet meteen insuline te spuiten om het suikergehalte in het bloed op peil te houden.

Beide typen diabetes kunnen leiden tot hart- en vaatziekten, hartaanvallen, nierproblemen, beschadiging van het zenuwstelsel en ze kunnen leiden tot amputaties en blindheid.

De onderzoekers zien dat mensen steeds vaker steeds jonger diabetes type 2 ontwikkelen. Dat is in samenhang met de grotere kans om jong te sterven een zorgwekkende ontwikkeling.

Alerter zijn
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten klinkt vanuit verschillende instanties de oproep om alerter te zijn op diabetes. Zo vroeg mogelijk ontdekken en zo vroeg mogelijk beginnen met behandelen, dat is van belang.

Nu sterven er nogh te veel mensen onnodig aan de gevolgen van onontdekte of onbehandelde diabetes.

In Groot Brittannië leven naar schatting zo’n 750.000 mensen met een nog niet ontdekte diabetes. Ook in Nederland wordt ervan uitgegaan dat er voor elke gediagnosticeerde patiënt met diabetes iemand rondloopt met diabetes die het niet weet.

Uit huisartsenregistraties in Nederland blijkt dat hier bij ruim 600.000 mensen diabetes is vastgesteld. Zo’n 90 procent van deze groep heeft diabetes type 2.
[Planet]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.