Diabetes-test bij zwangere vrouwen in spé

Vrouwen die voor het eerst medische zorg ontvangen tijdens hun zwangerschap, zouden al voordat zij 24 weken zwanger zijn op diabetes moeten worden getest. Op deze manier kunnen diegenen worden geïdentificeerd die al vóór de zwangerschap diabetes hebben.

Bij een onderzoek kregen vrouwen een 1 uur durende glucosetest tijdens hun eerste bezoek aan de verloskundige. Als de test positief was werden er verdere testen gedaan en ook met 24 en 28 weken zwangerschap. Bij de testen werden leeftijd, aantal zwangerschappen, ras, lengte, gewicht, duur van de zwangerschap en het gewicht van de foetus meegenomen. In totaal waren 756 mensen geschikt voor deelname. Gemiddeld waren zij bij hun eerste bezoek 14 weken in verwachting. Het merendeel was van Latijns-Amerikaanse of Zuid-Aziatische komaf. Uit het onderzoek bleek dat een aantal vrouwen al vóór de zwangerschap diabetes had en dus geen zwangerschapsdiabetes die tussen 24 en 28 weken aan het licht komt.

Bij de vrouwen die tijdens hun eerste bezoek een positieve testuitslag hadden lag de leeftijd van de vrouw hoger en het geboortegewicht van het kind lager, dan bij diegene die een negatieve testuitslag hadden. Bijna 50% van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes was van Zuid-Aziatische komaf.

De onderzoeker concludeert dat bepaalde populaties meer kans hebben op het ontwikkelen van diabetes. Bij de zwangerschap is het belangrijk te weten of de diabetes al vóór de zwangerschap aanwezig was, omdat de moeder dan meer kans heeft op een vroegtijdige bevalling. Daarnaast hebben de pasgeboren baby’s dan meer kans om vroegtijdig te overlijden of aangeboren afwijkingen. Bij zwangerschapsdiabetes zijn deze risico’s kleiner.
[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.