Betere beheersing van diabetes type 2

Een grootschalige internationale enquête bevestigt dat, ook al bestaan er doeltreffende behandelingen tegen diabetes, veel patiënten geen optimale beheersing bereiken.

“Optimizing Control in Diabetes” (OPTIMIZE) is een internationale enquête die uitgevoerd werd bij ongeveer 1.500 personen in zeven landen (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Mexico en Brazilië). De enquête wees uit dat veel diabeten niet het beheersingsniveau halen dat wordt aanbevolen door organisaties als de International Diabetes Federation (IDF). Bovendien toont ze aan dat patiënten met type 2-diabetes niet snel geneigd zijn om een behandeling op basis van insuline op te starten of op te voeren om hun bloedsuikerspiegel te beheersen. Die terughoudendheid zou te wijten zijn aan de toedieningswijze en vooral aan de injecties.

55 % van alle personen die insuline nemen, dé behandeling bij uitstek om de bloedsuikerspiegel te beheersen, bereiken hun richtbloedsuikerspiegel niet. En 69 % van de patiënten die orale geneesmiddelen nemen, komen niet tot een optimale beheersing. Verontrustende cijfers als we weten dat een slecht gecontroleerde bloedsuikerspiegel het complicatierisico verhoogt. Diabetes is immers de meest voorkomende oorzaak van blindheid, amputaties, nierinsufficiëntie, hartaanvallen en neurologische schade, en de vierde doodsoorzaak op wereldvlak. Het leeuwendeel van de medische kosten bij diabetes gaat dan ook naar de behandeling van die complicaties.

Type 2-diabetes is een evolutieve aandoening doordat het lichaam geen insuline meer aanmaakt of te weinig. De meeste diabeten hebben uiteindelijk insuline nodig om hun bloedsuikerspiegel te beheersen. Uit de OPTIMIZE-enquête blijkt dat van alle personen die behandeld worden met de gebruikelijke pillen en/of met een dieet en lichaamsbeweging, bijna de helft geen insuline wil nemen, ook niet als een arts hun die behandeling aanraadt. 13 % verklaart er schrik voor te hebben. We vinden die reacties terug in alle landen die deelnamen aan de enquête, los van de beschikbaarheid van spuiten en pennen. De meeste diabetespatiënten zouden graag zien dat er een andere toedieningswijze ontwikkeld wordt voor insuline dan injecties. Dat is de mening van 79 % van de personen die al insuline nemen (85 % van diegenen die zichzelf inspuiten met insuline en meer dan 75 % van de personen die een insulinepen gebruiken), en van 80 % van de patiënten die een orale behandeling volgen.

Diabetes komt nu al frequenter voor dan ooit. En het wordt er niet beter op, want volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zal het aantal diabetespatiënten de komende 25 jaar meer dan verdubbelen, tot 366 miljoen!
[e-Gezondheid]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.