Toename diabetes in EU met 16 procent tegen 2025

Zonder een stevige aanpak van diabetes of suikerziekte zal in de Europese Unie in 2025 in totaal ruim 6,4 procent van de bevolking aan de ziekte lijden. Dat is een stijging met 16 procent ten opzichte van 2006.

Een groep van 423 Europarlementariërs wil daarom een snelle Europese aanpak van de ziekte, met een overkoepelend beleid van de EU voor het uitwisselen van gegevens en plannen voor een betere voeding.

Volgens PvdA-Europarlementariër Corbey is er verder een Europees expertisecentrum nodig, dat kan zorgen voor meer coördinatie van de bestrijding van diabetes. Samen met de Britse conservatieve Europarlementariër Bowis, met wie zij het initiatief nam voor een handtekeningenactie in het parlement, pleit zij ook voor een verhoging van het onderzoeksbudget voor diabetes. Dat bedraagt nu 20 miljoen euro per jaar.

,,Wereldwijd sterven jaarlijks echter meer mensen door de complicaties van suikerziekte dan aan de gevolgen van hiv of aids”, aldus Bowis woensdag tijdens een persconferentie. ,,Een hogere prioriteit is nodig. We zijn blij dat huidig EU-voorzitter Oostenrijk diabetes de hoogste prioriteit wil geven in het Europese volksgezondheidsbeleid.”

Ouderdomsdiabetes
In totaal hebben momenteel 25 miljoen van de 450 miljoen EU-burgers een vorm van suikerziekte. Vooral onder kinderen van tien jaar of jonger neemt het aantal gevallen van zogeheten ouderdomsdiabetes toe. Deze vorm van diabetes is te voorkomen door gezonde voeding en meer beweging. Ook zijn veel complicaties als blindheid, amputaties of nierkwalen te voorkomen door diabetici regelmatig te controleren en waar nodig hun medicatie aan te passen.

Vaak komen mensen er echter pas achter dat zij diabetes hebben als hun gezichtsvermogen achteruit gaat. Dat betekent dat de kwaal jaren heeft kunnen woekeren zonder behandeling. Naar schatting de helft van alle diabetici is zich er niet eens van bewust de ziekte te hebben.

Daarom moet er volgens Corbey en Bowis ook meer gedaan worden aan bewustwording. Vooral op dat terrein is er een taak voor Europa weggelegd, meent Bowis. Corbey benadrukt dat de directe aanpak en behandeling van diabetes een nationale aangelegenheid moet blijven.

In Nederland heeft volgens cijfers van de Internationale Diabetesfederatie 3,7 procent van de bevolking de ziekte. Na Ierland doet Nederland het daarmee het best in de EU. Vooral in de nieuwe EU-lidstaten en Roemenië en Bulgarije, die in 2007 of 2008 aansluiten bij de Unie is veel aandacht nodig, vindt Corbey.
[ANP]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.