Ruim 3 miljoen 45-plussers riskeren diabetes

Ongeveer 3,2 miljoen mensen van 45 jaar en ouder hebben overgewicht en lopen daarmee een verhoogd risico op diabetes mellitus type 2. Zeker 20 procent van de nieuwe diabetesgevallen kan met goede voorlichting en preventie worden voorkomen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die donderdag in Amsterdam zijn gepresenteerd op een symposium ter ere van de lancering van de campagne Kijk op Diabetes door minister Hoogervorst (Volksgezondheid).

Volgens de nieuwste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bedroegen de kosten van diabetes en daardoor veroorzaakte complicaties als oogaandoeningen en nierproblemen in 2003 1,2 miljard euro. Dat is 2 procent van de totale kosten van de gezondheidszorg. Het ging in 2003 om 1870 euro per man en 1925 euro per vrouw met diabetes.

Op dit moment weten veel mensen te weinig over de aandoening, zo blijkt uit een enquête. Zo denkt ruim een derde van de mensen met overgewicht dat zij een gezond gewicht hebben en realiseren zij zich dus niet dat zij risico lopen op suikerziekte.

Van de ruim duizend ondervraagde mensen met overgewicht kon minder dan de helft een symptoom van diabetes opnoemen. Het bekendste symptoom bleek dorst te zijn, dat werd door 48 procent genoemd. Een kwart wist ook nog dat mensen met diabetes vaak moe zijn. Veel verder bleek de kennis onder deze risicogroep niet te reiken. Bij allochtonen was de kennis nog minder.

De nieuwe campagne van koepelorganisatie Nederlandse Diabetes Federatie samen met het Voedingscentrum, gezondheidsinstituut NIGZ en het instituut voor Sport en Bewegen moet daar verandering in brengen.

Zowel 45-plussers met overgewicht, als Turken, Marokkanen, Hindoestanen en mensen met lage inkomens behoren tot de grootste risicogroep. Zij worden met de campagne opgeroepen om op www.kijkopdiabetes.nl een test te doen. Afhankelijk van de uitslag worden zij doorverwezen naar huisartsen en eventuele andere hulpverleners. Huisartsen, diëtisten, fysiotherapeuten, thuiszorgorganisaties, verpleegkundigen en GGD-medewerkers zijn om die reden nauw betrokken bij de campagne en hebben ook nieuw voorlichtingsmateriaal gekregen.

Nederland telt volgens de laatste cijfers naar schatting 850.000 mensen met diabetes type 2. Jaarlijks komen daar 72.500 mensen bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.