Pijnklachten beïnvloeden dagelijks leven diabetespatiënten

Veel diabetespatiënten krijgen gedurende hun leven last van neuropathische pijn, een late complicatie van diabetes, die wordt veroorzaakt door een beschadigde of niet goed functionerende zenuw. Deze pijnvorm heet diabetische neuropathie. Maar liefst 66% van de diabetespatiënten blijkt dagelijks last te hebben van een of meerdere (pijn)klachten als gevolg van neuropathische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd. Toch wordt het merendeel (80%) van deze patiënten niet met medicijnen voor hun (pijn)klachten behandeld. Bij zeer weinig diabetespatiënten is bekend wat neuropathische pijn precies inhoud. Deze resultaten blijken uit onderzoek dat Pfizer bv door onderzoeksbureau TNS NIPO in januari heeft laten uitvoeren onder bijna 1000 diabetici, een patiëntengroep die in Nederland snel in omvang toeneemt. Om meer bekendheid te geven aan neuropathische pijn bij deze patiëntengroep is de website www.stopdepijn.nl gelanceerd.

Pijnklachten beïnvloeden het dagelijks leven diabetespatiënten
Tweederde van de diabetespatiënten heeft in het TNS NIPO-onderzoek aangegeven last te
hebben van één of meerdere (pijn)klachten die samenhangen met neuropathische
pijn. Maar liefst de helft van de patiënten zegt dat de (pijn)klachten hun dagelijks
leven (in hoge mate) beïnvloeden (49%). Vooral op de nachtrust hebben de
(pijn)klachten bij veel patiënten met neuropathische pijn (veel) negatieve invloed
(48%).

Pijn en ondraaglijke pijn in de benen geven vaak (zeer) ernstige hinder
Meer dan een kwart van de diabetespatiënten heeft last van hinderlijke tintelingen
(30%), jeuk (28%) en/of een gevoel van koude voeten en benen (26%). Eén op de zes patiënten ervaart pijn (16%). En meer dan één op de tien patiënten ervaart ook ondraaglijke) pijnen in de voeten (10%) en/of de benen (15%) ’s nachts. Dit zijn allemaal symptomen van neuropathische pijn. Deze klachten blijken vaak (zeer) ernstige hinder te geven. Zo heeft 69% van de patiënten die ‘pijn’ ervaren er iedere dag last van. En van de patiënten die (ondraaglijke) pijn in de benen ’s nachts ervaren, heeft bijna drievijfde er in (zeer) ernstige mate last van (59%).

Diabetesvereniging Nederland: ‘Meer kennis over neuropathische pijn noodzakelijk’
J. Gillissen, directeur van Diabetesvereniging Nederland: ‘Het onderzoek bevestigt onze vermoedens, namelijk dat een groot deel van de mensen met diabetes neuropathische pijn hebben en dat dit er meer zijn dan in het algemeen aangenomen wordt. Dat onze vermoedens dus kloppen, maakt het noodzakelijk dat we meer weten over neuropathische pijn. We juichen het dan ook zeer toe dat er meer aandacht wordt besteed aan voorlichting aan artsen én patiënten.’

Neuropathische pijnklachten vaak onvoldoende behandeld
Opmerkelijk resultaat van het onderzoek is dat de patiënt vaak zelf de pijnproblematiek bij de behandelend arts (endocrinoloog, internist of huisarts) aan de orde stelt. Uit het onderzoek blijkt tevens dat vervolgens acht op de tien diabetespatiënten niet met medicatie wordt behandeld voor zijn/haar pijnklachten.
Als ze worden behandeld is dat vaak met paracetamol (30%), ontstekingsremmers (25%) of crèmes (24%). Drie op de tien diabetespatiënten met klachten doen zelf
helemaal niets om deze te verminderen.

Dr. Harold de Valk, endocrinoloog in het Utrecht Medisch Centrum: ‘Het is belangrijk dat er bij diabetische neuropathie een goede diagnose wordt gesteld. Artsen moeten dan ook nauwkeurig lichamelijk onderzoek doen, zodat duidelijk wordt waar de klacht vandaan komt.

De behandeling van neuropathische pijn is langdurig en moet met diverse medicijnen
aangepakt worden. Je bent er dus vaak niet met één pilletje. Bij
gevoelloosheid in bijvoorbeeld de voeten kan een beschadiging ontstaan die niet opgemerkt wordt. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Daarnaast moet de arts ook kijken naar de psychische gevolgen van pijn. Want pijn kan depressiviteit tot gevolg hebben of slapeloosheid. Gedegen onderzoek door de arts naar de aard van de pijnklachten is dus belangrijk voor het vinden van een adequate oplossing.’

stopdepijn.nl – informatieplatform over zenuwpijn
Het onderzoek toont aan dat het van belang is om meer bekendheid geven aan het
verschijnsel neuropathische pijn bij diabetes, zodat meer diabetici bij beginnende
klachten onderkennen dat zij neuropathie ontwikkelen. Daarom is op initiatief van Pfizer bv de website www.stopdepijn.nl geopend die uitgebreide voorlichting geeft over neuropathische pijn en de mogelijkheden tot behandeling. Daarnaast is een uitgebreide brochure over diabetische neuropathie beschikbaar. Ook zal Pfizer bv gaan samenwerken met Stichting Nationaal PijnFonds- Het Pijnfonds- om meer bekendheid te geven aan chronische pijn en neuropathische pijn in het bijzonder.
[ANP Perssupport]

2 antwoorden op “Pijnklachten beïnvloeden dagelijks leven diabetespatiënten”

  1. ik ben nu 83 jaar ,heb jaren diabetes,en sinds 2 jaar on dragelijke pijn ,dan in mijn voet ,dan in mijn knie,lopen is haast onmogelijk ,ik gebruik LYRICA,3 per dag en plusminus 3×2 paracetamol ,de pijn gaat na plusminus 3ä4 dagen weg ,maar komt na enkele dagen meestal weer terug ik voel het meestal al aankomen door lichte pijn in mijn grote teen,heb dus niet de klachten van op watten lopen,of kruipende mieren ,mijn klachte kan ik dus nergens vinden op de sites,de laatste weken schreef de huisarts me ook nog FUROSEMIDE 40 mg voor ,voor andere klachten die met het hart te maken hebben ,paracetamol helpt me ook niet echt of lang neem daarom andere pijn stillers in ,die me eigenlijk verboden zijn omdat ik bloedverdunner gebruik -ik ben ook veelal de hele dag duizelig kom veel te vallen ,ik hoop maar dat u raad weet ,vast dank vr.gr. j.v.dijk

  2. Beste meneer van Dijk,
    Ik denk denk dat die pijnen die u heeft veroorzaakt worden omdat u gezien uw leeftijd te weinig beweegt.
    Daardoor worden de gewrichten stijf en veroorzaken pijn wanneer u weer een beroep doet op deze gewrichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.