Passief roken is een risico voor diabetes

Een 15 jaar durende studie in de VS heeft aangetoond dat roken en meeroken het risico op glucose-intolerantie verhoogd. Glucose-intolerantie is een prefase van diabetes. Tot nu toe was bekend dat roken een verhoogd risico geeft op diabetes. Nieuw aan dit onderzoek is dat passief roken ook een risicofactor blijkt te zijn.

De studie, gepubliceerd in de British Medical Journal, is uitgevoerd met 4572 mensen. De onderzoekers hebben 15 jaar lang “gezonde” mensen die roken, passief roken en niet-roken gevolgd. Na 15 jaar is gemeten of er sprake is van glucose-intolerantie. Binnen de groep rokers had 22% van de mensen glucose-intolerantie ontwikkeld. Binnen de groep mensen die niet zelf roken, maar wel passief roken (bv. een partner die rookt) bleek 17% ook glucose-intolerantie te ontwikkelen.

De onderzoekers geven aan dat passieve rokers aan dezelfde giftige stoffen worden blootgesteld als rokers. Dit onderzoek heeft voor het eerst aangetoond dat passief roken een verhoogd risico geeft op het ontwikkelen van diabetes.
[Diabetes Fonds]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.