Kijk op Diabetes

Vandaag is de campagne ‘Kijk op Diabetes’ van start gegaan. Diabetes mellitus, ook bekend als suikerziekte, is een chronische stofwisselingsaandoening waarbij het bloedglucosegehalte (bloedsuikergehalte) ontregeld is. Diabetes verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Door overgewicht komt diabetes steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Om diabetes te lijf te gaan en om mensen voor te lichten, is de campagne ‘Kijk op Diabetes’ gestart.

Deze campagne attendeert mensen op hun mogelijke risico op diabetes en stimuleert mensen ouder dan 45 jaar om de diabetes risicotest te doen. Deze test geeft aan of men mogelijk al diabetes heeft, zonder het zelf al te weten, of dat men risico loopt om diabetes binnen een aantal jaren te krijgen.

Momenteel hebben 850.000 mensen in Nederland diabetes. 250.000 daarvan weten niet dat ze het hebben. Overgewicht geeft een sterk verhoogd risico op diabetes. Drie miljoen Nederlanders van 45 jaar en ouder hebben overgewicht.

Als uit de test blijkt dat er sprake is van een verhoogd risico, krijgt men het advies naar de huisarts te gaan. Deze kan op basis van de uitslag van de diabetes risicotest adviseren over de beste vervolgbehandeling.

De campagne ‘Kijk op Diabetes’ wordt gevoerd door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF), in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ), het Voedingscentrum, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en met subsidie van ZonMw.

» Kijk op Diabetes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.