Europees parlement wil aanpak diabetes

Het Europees Parlement wil een betere aanpak van diabetes, volksziekte nummer. Omdat de lidstaten en de commissie te weinig aandacht hebben voor de ernstige aandoening, heeft het Europees Parlement, via een schriftelijke verklaring, de aanpak ervan op de agenda gezet. Dat meldt de Diabetesvereniging Nederland.

Woensdagmiddag werd de schriftelijke verklaring van het Europees Parlement over Diabetes aangekondigd. Via deze vrij zeldzame route dwingt de Europese volksvertegenwoordiging de Commissie en de Raad om met een strategie te komen om diabetes aan te pakken. Het gaat dan om diabetespreventie, -diagnose en –controle.

De feiten over Diabetes op een rij:

 • Diabetes is een ernstige chronische en progressieve ziekte, waaraan meer dan 25 miljoen mensen in de EU lijden, met een verwachte toename van 16% tot 2025. In Nederland zijn thans meer dan 600.000 mensen met diabetes.
 • Onder de ernstige en dure complicaties van diabetes behoren hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, voetamputaties en blindheid. Maar ook depressie en neuropatische pijnen komen bij mensen met diabetes veel meer voor.
 • 60 miljoen mensen in Europa lopen het risico prediabetes te ontwikkelen, in Nederland schat men dit aantal op 600.000.
 • Diabetescomplicaties zijn goed voor 5-10% van de totale volksgezondheidsuitgaven

  Er zijn twee hoofdvormen van diabetes, type-1 en type-2. Beide vormen nemen in aantal toe, vooral type 2 diabetes stijgt explosief. Bij type-1 zijn de redenen voor de stijging niet bekend. De toename van de meest voorkomende vorm, type-2,hangt samen met de vergrijzing van de bevolking alsmede met veranderde leef- en eetgewoontes.

  In Nederland komen er jaarlijks ongeveer 75.000 mensen met diabetes bij. Opvallend is dat ook het aantal kinderen en tieners met diabetes toeneemt. Er zijn daardoor steeds meer mensen die goede diabeteszorg nodig hebben.

  Er zijn nog heel veel inwoners van de Europese lidstaat die diabetes hebben, maar het nog niet weten. Het aantal niet gediagnosticeerden varieert per land maar kan oplopen tot het aantal dat wel gediagnosticeerd is. De ziekte bestaat al wel en complicaties ontwikkelen zich. Het te laat herkennen van de ziekte lijdt tot ernstige complicaties en tot hoge kosten.

  Diabetes zal over 15 jaar 1 op de 20 Nederlanders treffen.
  [Diabetesvereniging Nederland via Bijzijn]

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.