Diabetes Fonds zet risicotest online

DiabetesFondsTe dikke mensen van 45 en ouder en Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse Nederlanders lopen een verhoogd risico op suikerziekte (Diabetes Mellitus type 2). Vanaf donderdag kunnen zij zelf op internet een risicotest doen.

De test is onderdeel van de campagne ´Kijk op Diabetes´ die donderdag door het Nederlands Diabetes Fonds in Amsterdam wordt gelanceerd. Ook mensen met een laag inkomen worden opgeroepen om de test te doen, omdat zij een verhoogd risico lopen.

Diabetes komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. De campagne richt zich overigens ook op huisartsen en andere hulpverleners. Volgens de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lopen ongeveer 750.000 mensen in Nederland een groot risico om op korte termijn diabetes te ontwikkelen.

Gezonde leefstijl
Daarnaast zijn er naar schatting 250.000 mensen die diabetes hebben zonder dat ze het zelf weten. In totaal zijn er in Nederland ongeveer 600.000 mensen met deze aandoening. Dat zijn er 125.000 meer dan drie jaar eerder.

Als uit de test op www.kijkopdiabetes.nl blijkt dat iemand een verhoogd risico heeft op diabetes, dan wordt deze doorverwezen naar de huisarts. Huisartsen worden geacht patiënten dan te adviseren over een gezonde leefstijl en eventueel door te verwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist of fysiotherapeut.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.