Afvallen goed voor zwaarlijvige diabetespatiënt

Een maand lang volgen van een zeer energiebeperkt dieet is een veilige en waardevolle therapie voor zwaarlijvige patiënten met diabetes type 2. Al na twee dagen daalt het bloedsuikergehalte, ook al gebruikt de patiënt geen bloedsuikerverlagende middelen meer. De patiënt moet wel zelf nog enige insuline kunnen aanmaken. Wie blijft diëten tot hij de helft van zijn overgewicht kwijt is, wordt daarnaast beloond met een sterk verbeterde insulinegevoeligheid. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Ingrid Jazet van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Voor dit onderzoek volgden diabetespatiënten met overgewicht een Modifast-dieet van maar 450 kilocalorieën per dag, gedurende 4 tot 35 weken. Het bloedsuikergehalte van deze patiënten bleek al na twee dagen te dalen, terwijl er nog nauwelijks gewichtsverlies was. Dit kwam door een verminderde glucoseproductie door de lever. Met het continueren van het dieet en substantieel gewichtsverlies daalde het bloedsuikergehalte verder door een verbetering van het glucoseverbruik, met name door de spieren. In spierweefsel werd, met biochemische technieken, een verbeterde insulinewerking aangetoond.

Langdurig effect en vermindering van gebruik diabetesmedicijnen Opvallend was dat de effecten van het dieet na anderhalf jaar nog meetbaar waren, zelfs als de patiënt intussen weer op zijn oude gewicht zat. Het bloedsuikergehalte, de bloeddruk en het vetgehalte waren dan nog steeds gunstiger dan voorheen, terwijl de patiënt geen of minder medicatie dan voor de start van het dieet gebruikte. Uit het onderzoek bleek dat wanneer de eigen productie van insuline nog voldoende is, de patiënten tijdens het dieet geen bloedsuikerverlagende middelen hoeven te gebruiken, met name hoeven ze dan geen insuline (meer) te spuiten. Dat vergemakkelijkt het afvallen en voorkomt een te laag bloedsuikergehalte (‘hypo’s’).

Bij meer dan 80% van de mensen met diabetes type 2, vroeger ouderdomsdiabetes genoemd, speelt overgewicht een voorname rol: patiënten zijn minder gevoelig voor insuline. Caloriebeperking en gewichtsverlies verlagen het bloedsuikergehalte. Ingrid Jazet onderzocht de onderliggende mechanismen van dit effect en tevens praktische aspecten met betrekking tot het volgen van een laagcalorisch dieet.
[LUMC]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.